Stanowisko zastępcy prezydenta dotyczące przetargu na odbiór odpadów

• 04.12.2019, 15:28
  • KB
Stanowisko zastępcy prezydenta dotyczące przetargu na odbiór odpadów Materiały prasowe Segregacja odpadów
Poniżej przedstawiamy oświadczenie zastępcy prezydenta Michała Sztybla w sprawie postępowania przetargowego na odbiór odpadów:

Informujemy, że Krajowa Izba Odwoławcza przekazała do ponownego rozpatrzenia oferty firm w postępowaniu przetargowym na odbiór odpadów w 3 z 9 sektorów miasta. Jeżeli w tych sektorach w wyniku ponownego rozpatrzenia ofert wybrana zostanie firma Komunalnik deklarujemy, że zostanie przedłożona Radzie Miasta propozycja obniżenia miesięcznej stawki dla mieszkańca o ok. 70 groszy.

Niestety szkodliwy zapis w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach wpłynął na wzrost kosztów dla mieszkańca aż o 5 zł miesięcznie. Zmiana przez Rząd tego przepisu pozwoliłaby natychmiastowo obniżyć stawkę.

W tej sprawie Rada Miasta Bydgoszczy skierowała apel do Premiera Mateusza Morawieckiego, by prawo chroniło bydgoszczan i powodowało, że mieszkańcy nie będą opłacać kosztów związanych z nieruchomościami niezamieszkałymi (sklepy, pawilony handlowe).

Przypominamy, że niezależnie od tego w jakim sektorze odbioru odpadów dokonuje poszczególna firma od 1 stycznia w całym mieście będą obowiązywać nowe zasady segregacji wynikające z dostosowania do prawa krajowego.

KB

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Bydgoski Portal Internetowy Bydgoszcz.COM, którego właścicielem jest firma MPI.PL z siedzibą w Bydgoszczy, ul. Stary Rynek 5 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe