Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Centrum Doskonalenia Umiejętności Egzaminacyjnych

Stanowisko zastępcy prezydenta dotyczące przetargu na odbiór odpadów

Poniżej przedstawiamy oświadczenie zastępcy prezydenta Michała Sztybla w sprawie postępowania przetargowego na odbiór odpadów:
Stanowisko zastępcy prezydenta dotyczące przetargu na odbiór odpadów
Segregacja odpadów

Autor: Materiały prasowe

Informujemy, że Krajowa Izba Odwoławcza przekazała do ponownego rozpatrzenia oferty firm w postępowaniu przetargowym na odbiór odpadów w 3 z 9 sektorów miasta. Jeżeli w tych sektorach w wyniku ponownego rozpatrzenia ofert wybrana zostanie firma Komunalnik deklarujemy, że zostanie przedłożona Radzie Miasta propozycja obniżenia miesięcznej stawki dla mieszkańca o ok. 70 groszy.

Niestety szkodliwy zapis w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach wpłynął na wzrost kosztów dla mieszkańca aż o 5 zł miesięcznie. Zmiana przez Rząd tego przepisu pozwoliłaby natychmiastowo obniżyć stawkę.

W tej sprawie Rada Miasta Bydgoszczy skierowała apel do Premiera Mateusza Morawieckiego, by prawo chroniło bydgoszczan i powodowało, że mieszkańcy nie będą opłacać kosztów związanych z nieruchomościami niezamieszkałymi (sklepy, pawilony handlowe).

Przypominamy, że niezależnie od tego w jakim sektorze odbioru odpadów dokonuje poszczególna firma od 1 stycznia w całym mieście będą obowiązywać nowe zasady segregacji wynikające z dostosowania do prawa krajowego.

Podziel się
Oceń