Susza w kujawsko-pomorskim. Oświadczenie wojewody

• 13.06.2018, 20:14
  • KB
Susza w kujawsko-pomorskim. Oświadczenie wojewody KPUW/archiwum
Poniżej przedstawiamy oświadczenie Wojewody Mikołaja Bogdanowicza w związku z suszą w województwie kujawsko-pomorskim oraz wystąpieniem przedstawicieli dwóch organizacji rolniczych powiatu bydgoskiego.

W związku z problemem suszy w województwie kujawsko-pomorskim oraz dzisiejszym wystąpieniem przedstawicieli dwóch organizacji rolniczych powiatu bydgoskiego pragnę poinformować, że odkąd pełnię funkcję Wojewody Kujawsko-Pomorskiego priorytetowo traktuję prace Zespołu ds. Wsi i Rolnictwa, w którym zasiadają przedstawiciele również organizacji rolniczych. Dzięki aktywnym działaniom moich służb w roku 2016 rząd przekazał kwotę ponad 50 mln zł pomocy finansowej dla kujawsko-pomorskich rolników, którzy ucierpieli w wyniku niekorzystnych zjawisk pogodowych. W roku następnym, po sierpniowej nawałnicy kwota ta wyniosła blisko 90 mln zł.

Podczas narady z Prezesem Rady Ministrów 11 czerwca 2018 roku wojewodowie zobowiązali się przekazać Premierowi i Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi informację na temat sytuacji w uprawach rolnych, w tym również w naszym województwie.

Skierowałem do jednostek samorządu terytorialnego prośbę o bieżącą informację oraz o wnioski o powoływanie komisji szacujących straty w rolnictwie, zakreślając termin do 21 czerwca br.

Należy zaznaczyć, że według opracowania Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach sytuacja w województwie kujawsko-pomorskim jest szczególnie niekorzystna. Od czterech lat mamy do czynienia z klęską jeśli chodzi o uprawy rolne. W związku z tym jak co roku będziemy zabiegać o adekwatne wsparcie rządu.

Wojewoda Kujawsko-Pomorski

Mikołaj Bogdanowicz

KB
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe